Skip to main content

Niet poetsen maar planten: een boom voor elke overgeslagen kamerschoonmaak

Hoe stichting ‘Hotels for Trees’ met steun van haar partners de hotellerie op een concrete manier verduurzaamt

In 2021 werd stichting Hotels for Trees opgericht. Het doel? Verduurzaming van de hotellerie op een concrete en laagdrempelige manier. Voor elke overgeslagen kamerschoonmaak plant de stichting een boom. Hotels for Trees richtte zich aanvankelijk op de Nederlandse hotelmarkt, maar breidde al snel uit naar de rest van Europa, Australië en de VS. Founding Partner Blycolin, een allround linnenservicebedrijf dat textiel levert aan de hotelsector, is sinds de oprichting van de stichting erg belangrijk geweest. Met een recente verlenging van het partnership tussen beide partijen én nieuwe financiële steun, hoopt stichting Hotels for Trees naar de toekomst toe meer naamsbekendheid en groei in Duitsland en Frankrijk te realiseren. Ook in Scandinavië, Spanje en alle Spaanstalige landen probeert Hotels for Trees met haar ‘groene’ boodschap voet aan de grond te krijgen.

Grote verbazing binnen de hotellerie

Het idee voor stichting Hotels for Trees komt voort uit een gevoel van verbazing dat oprichter Floris Licht had tijdens zijn loopbaan in de hotellerie. Sinds 2003 is hij werkzaam in de internationale hotelsector. In vijf verschillende landen werkte hij voor grote ketens als ‘Hilton’ en ‘Accor’. 

“Verbazing over het feit dat we het heel normaal vinden dat iemand tijdens een meerdaags hotelverblijf iedere dag weer een doekje over onze wastafel en nachtkastje haalt”, vertelt Floris. “En dat terwijl we thuis gewend zijn om eens in de zo veel tijd de handen uit de mouwen te steken en het huis schoon te maken.”

Floris gaat verder “Uiteraard betaalt de gast voor deze service. Voor velen is het ook een onderdeel van de ontspanning en hotelervaring. Maar de grote vraag is: hebben alle gasten iedere dag behoefte aan deze service? Of zijn ze, indien dit op een laagdrempelige manier kan, misschien best bereid om af en toe een dag kamerschoonmaak over te slaan in ruil voor iets goeds en groens?”

Met deze vraag in het achterhoofd werd er gewerkt aan een win-win-win concept. Gasten geven met een unieke deurhanger aan of hun kamerschoonmaak tijdens een meerdaags verblijf kan worden overgeslagen. Een deel van de kostenbesparing wordt ingezet voor het planten van een boom. Zo draagt de gast op een concrete en laagdrempelige manier bij aan de Co2-compensatie van de gastnacht. Hotels werken op hun beurt aan een duurzamer karakter en besparen iets op de kamerschoonmaak. Maar het belangrijkste: de bebossingsprojecten dragen bij aan een toename van de biodiversiteit en een gezondere leefwereld.

Groen partnership

Founding Partner Blycolin, een toonaangevend linnenservicebedrijf dat textiel levert aan hotels, restaurants en wellnesscentra in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Polen, was al vanaf de start in 2021 ontzettend belangrijk voor de stichting. Niet alleen vanwege de financiële bijdrage, maar ook vanwege de exposure in de markt. Aan het begin van deze zomer werd het partnership tussen de twee partijen voor de komende drie jaar verlengd. Marc van Boekholt, CEO van Blycolin, vertelt “De samenwerking met Hotels for Trees sluit perfect aan bij de visie van Blycolin. Wij willen graag onze verantwoordelijkheid nemen in een duurzamere bedrijfsvoering en onze klanten duurzame totaaloplossingen aanbieden. Elke gast die tijdens een meerdaags verblijf kiest voor het overslaan van de kamerschoonmaak, kost ons een beetje omzet. Maar dit levert wel direct een boom op. Concreter impact maken kan eigenlijk niet.”

De financiële steun van Blycolin wordt de komende drie jaar gebruikt voor het aantrekken, trainen en begeleiden van een parttime market manager”, vertelt Floris. “Deze gaat zich specifiek richten op onze verdere naamsbekendheid en groei in Duitsland en Frankrijk. We hebben nu vijftien hotelpartners in Duitsland en twaalf in Frankrijk. Dit aantal hopen we vóór volgend jaar zomer te hebben verdubbeld!”

Als ambassadeur van Hotels for Trees blijft Blycolin het initiatief promoten onder haar meer dan tweeduizend hotelklanten. Deze kunnen het op hun beurt weer onder de aandacht brengen bij de hotelgast, die de uiteindelijke keuze maakt: een dagelijkse kamerschoonmaak óf een concrete en directe bijdrage leveren aan een ‘groenere’ wereld. 

—————————————————————————————————————–

Afbeelding bij persbericht: Floris Licht, oprichter Hotels for Trees (rechts) en CEO van Blycolin, Marc van Boekholt (links) samen bomen aan het planten op de exclusieve Hotels for Trees x Blycolin Boomplantdag. Deze vond plaats op 7 februari 2024 in het Groene Woud te Boxtel. Foto beeldt het partnership en de samenwerking uit tussen de beide partijen.