Skip to main content
[vc_single_image image=”35751″ img_size=”full” alignment=”right”]

In 2020 heeft Melissa van Rooij (Tio ‘20) de tweede editie van NXT GM gewonnen en volgde Justus van Dam (HTH ‘19) op als General Manager bij Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Haar jaar als General Manager komt tot zijn einde en ze is al bezig haar vervanger Gijs Remijnse (HMSM ‘20) in te werken. Speciaal voor ons heeft ze de tijd genomen om even stil te staan en op haar jaar als General Manager terug te blikken: wat waren onvoorziene uitdagingen, wat waren leuke momenten en natuurlijk ook, wat wil ze Gijs graag meegeven? Ben je benieuwd hoe iemand die pas 23 jaar oud is de uitdaging ‘General Manager’ aan is gegaan? 

Van afwasser naar GM 

Melissa begon al tijdens haar middelbare school met werken in de horeca, toen nog in de afwas. Vervolgens heeft ze als gastvrouw gewerkt, om daarna leidinggevende te worden. Toen ze dus de keuze moest maken voor een vervolgstudie, stond het voor Melissa als een paal boven water dat ze naar de hotelschool zou gaan. Een Open Dag bij Tio bevestigde haar keuze, ook omdat er veel internationale baankansen zijn met deze studie. En voor Melissa betekent dat ook vrijheid. Toch wist ze nog niet zo goed wat ze na haar opleiding wilde gaan doen. Dankzij haar stages had ze ontdekt wat ze absoluut niet wilde doen en ook welke richtingen haar wel interessant leken. Toen kwam de NXT GM Challenge voorbij en ze dacht: “Niet geschoten is altijd mis, dus ik doe mee aan de NXT GM Challenge en hoe gaaf zou het zijn als het goed gaat en je je carrière zo begint!”

Gewonnen en nu? 

Met haar passie voor gastvrijheid, het creëren van de perfecte ervaring, en haar streven om altijd beter te worden, kan ze absoluut een echte Hotello genoemd worden. Maar er waren nog meer redenen waarom Melissa de competitie won: Melissa gestructureerd, besluitvaardig, en mensgericht – allemaal handige eigenschappen voor een GM. Toen Melissa won was het een onbeschrijfelijk gevoel: “Je werkt zo lang aan dit traject en als je dan in de TOP 3 eindigt, doe je vervolgens alles om te winnen. Toen ik won kwam er veel ontlading”, aldus Melissa, “Je zweeft op een roze wolk, het is super gaaf, totdat je beseft wat dit nou werkelijk betekent: je eerste baan na de studie is die van General Manager van het Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer.”  Melissa had toen nog geen compleet beeld van wat de rol van General Manager precies zou inhouden. 

Uitdagingen en leermomenten 

De grootste uitdaging van het afgelopen jaar voor Melissa, net als voor iedere General Manager van een hotel, was zeker weten de pandemie. Toen Melissa de NXT GM Challenge won in januari tijdens het HotelloTOP Year Event, zaten er nog 800 mensen in de zaal, zonder 1.5m afstand en had niemand ooit van ‘COVID-19’ gehoord. “Ik begon in september, en ik had niet verwacht dat ik in oktober al weer dicht zou zijn”, legde Melissa uit, “maar het was ook een leuke ervaring, omdat ik enorme contrasten heb meegemaakt, van geen bezetting, naar 10% bezetting tot volledig volgeboekt. En dat in zo’n korte periode.” Verder zegt ze dat de pandemie geen invloed op haar persoonlijke ontwikkeling had. Sterker nog, ze leerde haar eigen kwaliteiten en sterkten op een professioneel level beter kennen. Bijvoorbeeld, omdat ze het personeel moest motiveren. Zo was een kok opeens alleen maar aan het poetsen of klussen, in plaats van datgene waarvoor hij aangenomen is en waar zijn passie ligt. Een andere uitdaging was de onzekerheid, die wij als Hotello’s allemaal in de afgelopen periode mee hebben gemaakt: wanneer kunnen en mogen we weer? 

Juist op deze momenten moet je jezelf bewijzen als leider en Melissa geeft toe dat ze zich bewuster is geworden van haar eigen leiderschapsgedrag en deze verder heeft ontwikkeld door de uitdagingen die ze tegen kwam. Nu kan ze, bijvoorbeeld, beter met grote verantwoordelijkheden omgaan. 

Wat wil je Gijs (of elke andere Hotello) meegeven? 

“Gelukkig hebben wij twee maanden overlap, dus in die periode kan ik hem nog helpen met het belangrijkste: het budget”, lacht Melissa. Voor de rest geeft ze de tip om gewoon met de flow te gaan en voornamelijk van je collega’s te leren. Laat dingen op je afkomen en vraag het team om hulp, zodat je relaties met hen kunt opbouwen. Maar het is ook belangrijk om kleine successen te vieren. 

Voor iedereen die in de toekomst overweegt om aan een soortgelijke challenge deel te nemen heeft Melissa een duidelijke boodschap: “Onderschat niet de kansen die jij krijgt en twijfel gewoon niet zo veel aan jezelf. Ook al kom je net van school, denk niet dat je het niet zou kunnen.” Voor Melissa heeft deze kans heel veel opgeleverd, ook dingen die ze van tevoren niet had verwacht. “Deze kans is enorm veel waard en ik zou het iedereen aanraden”, bevestigt Melissa. 

Wij wensen Melissa nog veel plezier tijdens haar laatste maand en voor de toekomst heel veel succes met haar volgende stap. Ook hopen we voor Gijs, dat hij van de genomen kans het beste gaat maken en zichzelf verder kan ontwikkelen! 

Ben jij nou benieuwd wat de NXT GM Challenge eigenlijk is en wil je ook deze kans krijgen, om als General Manager een jaar het Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer te runnen? Hou dan de HotelloTOP socials goed in de gaten, binnenkort vertellen we meer!