Skip to main content
[vc_single_image image=”35800″ img_size=”full” alignment=”center”]

Een nieuwe week, een nieuw interview! Onlangs is de top 4 voor het Hotello of the Year Award 2022 bekend gemaakt. Deze vier kandidaten zijn genomineerd door vrienden/ collega´s/ familie, omdat ze échte Hotello’s zijn en omdat ze in 2021 iets moois en inspirerend hebben gedaan. En dat mag natuurlijk gevierd worden! Om ze beter te leren kennen, hebben wij elke kandidaat het hemd van het lijf gevraagd. Benieuwd naar wat zij te vertellen hadden? 

Deze week in de spotlights: Barbara Kerstens!

DOOR EN DOOR HOTELLO

De hospitality wereld was voor Barbara van begin af aan al een natuurlijke en vertrouwde keuze. Zo vertelt ze: “Toen ik mijn studiekeuze moest maken, zat ik op het gymnasium. Daar is het normaliter logisch dat je doorgaat naar de universiteit. Ik wist echter precies wat ik wilde; studeren aan de hogere hotelschool in Maastricht.”  Maar wat was het dat haar keuze zo makkelijk maakte? “Het was met name omdat ik de horeca een geweldige branche vond en graag omringd ben door mensen. Daarnaast was ik altijd al bezig met verschillende soorten concepten en hoopte ik dat ik dit verder kon ontwikkelen en ontdekken op de hotelschool.”

SUSHI, ADVIEZEN EN ZIEKENHUIZEN

Programma Directeur bij Voeding Leeft: een prachtige baan met veel impact, maar hoe kom je bij zo’n rol terecht? Voor Barbara is het ooit allemaal begonnen bij een sushi bar in Amsterdam, waar ze aan de verkoop van het concept werkte. Ze legt uit: “Ik werd in Tokyo getraind, waarna ik het concept vervolgens verkocht in de Benelux en Scandinavië. Deze sushi bar was een van de eerste sushi restaurants die sushi met een lopende band aan tafel bracht; het was toen gloednieuw en verkocht dus goed.”

Na een aantal jaren daalde de verkoop van het concept steeds verder, waardoor Barbara zich begon af te vragen: “willen mensen dit wel eten? Willen mensen dit concept überhaupt nog wel?” Zodoende is Barbara zich destijds meer gaan verdiepen in concepten en zo kwam ze bij haar volgende werkgever terecht: een adviesbureau specifiek voor horeca en catering. 

Via deze weg is ze ook terechtgekomen in een andere sector, namelijk de zorg. Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest voor het adviesbureau, heeft ze de uitstap gemaakt naar de zorg. Ze redeneerde: “Omdat ik de ´zorg wereld´ beter wilde leren begrijpen; ik was volledig verbaasd over de denkwijze van verschillende ziekenhuizen. Zo werd ik steeds meer getriggerd om hier verandering in aan te brengen.”

Barbara vervolgde haar verhaal: “11 jaar geleden ontmoette ik Martijn, oprichter van Voeding Leeft. Destijds was hij al volop bezig met het oprichten van Voeding Leeft, waar ik me later bij heb aangesloten. Sindsdien hebben wij elkaar niet meer losgelaten. Het voelde voor mij als een logische keuze.” Martijn heeft een achtergrond in de voedingsindustrie, en is voornamelijk bezig met de bedrijfseconomische kant. De focus van Barbara ligt op de mensgerichte en organisatorische kant. 

NIET DIËTEN, MAAR LEKKER ETEN

Barbara heeft een grote missie: de mens bewust maken van zijn keuzes en patronen. “Er is de afgelopen 10 jaar veel veranderd op het gebied van voeding in Nederland, mede dankzij de beweging van Voeding Leeft. Ik ben ontzettend trots op wat we hebben neergezet en de veranderingen wij hebben kunnen brengen in de wereld”, vertelt ze. De missie is echter nog lang niet voorbij. 

“In de huidige tijd met COVID-19 wordt het belang van een goede leefstijl onvoldoende belicht. Dat is een gemiste kans, want het is voor iedereen belangrijk dat zijn/haar immuunsysteem goed werkt. Juist nu. In Nederland zijn 10 miljoen chronisch zieken en dit aantal blijft alleen maar groeien door onder andere stress en slechte voeding. In de zorg ligt de nadruk vooral op het bestrijden van symptomen met medicatie, terwijl er daarnaast veel meer mogelijk is in de behandeling van chronische ziektes. Namelijk leren voor jezelf te zorgen en de juiste keuzes maken met voeding, beweging, slaap en ontspanning. Voeding is daarin enorm belangrijk, en dan heb ik het niet over een dieet, maar over écht lekker eten”, licht Barbara haar doelen toe.

Barbara is ook ontzettend trots op haar team en wat zij allemaal al hebben bereikt: “Ik vind opleiding en ontwikkeling erg belangrijk, daarom hebben we ´Voeding Leeft Café´ in het leven geroepen vanaf de eerste lockdown; hierin geven we o.a. inspiratie- en steun sessies voor het gehele team, zodat iedereen zich kan blijven doorontwikkelen.”

HOTELLO DNA

Barbara heeft drie kinderen. Wij waren erg benieuwd of zij in de voetsporen van hun moeder willen treden. “Leuke vraag!”, lacht Barbara. “Toen ik bericht kreeg dat ik een van de genomineerden voor het Hotello of the Year Award was, was ik ontzettend blij natuurlijk. Maar mijn zoon was eigenlijk nog blijer dan ik”. Haar oudste zoon wil ook gaan studeren aan de hogere hotelschool in Maastricht, maar zal eerst beginnen met een tussenjaar. Volgens Barbara is hij: “Een echte hotello met enorm veel passie voor de branche.” De middelste is aan het overwegen om naar de middelbare hotelschool te gaan, en de jongste wil naar de toneelschool . “Gastvrijheid zit echter in het DNA van alledrie de jongens”, aldus een trotse Barbara.

KOKEN, BEWEGEN, SCHRIJVEN

Met een uitdagende baan en een groot gezin, is stilzitten overduidelijk niet aan Barbara besteed. Op de vraag wat ze het liefst in haar vrije tijd doet, reageerde ze als volgt: “Lekker eten met vrienden en familie staat voor mij bovenaan. Ik kook erg graag; het liefste in een ontplofte keuken, want dat geeft me rust. Daarnaast vind ik het fijn om in beweging te zijn; wandelen, zwemmen, de natuur in. Zowel in het gezelschap van mijn omgeving, of alleen. Tenslotte houd ik erg van lezen en schrijven.” Barbara heeft onlangs nog haar eigen boek uitgebracht ‘Van Vonk naar Vlam’. Daarnaast heeft ze nog een eigen boek uitgebracht, samen met twee andere personen. Dit gaat over wat Voeding Leeft de afgelopen 10 jaar teweeg heeft gebracht. Ook schrijft ze een eigen blog. Een levendig programma, vol met passie! En Barbara heeft vast nog veel meer ‘op de plank’ voor ons! 

 
WEDEROM EEN GESLAAGD INTERVIEW MET EEN VAN ONZE TOP 4 KANDIDATEN VOOR HET HOTELLO OF THE YEAR AWARD. WIJ WENSEN BARBARA ENORM VEEL SUCCES MET HAAR ONDERNEMING EN IN DE STRIJD OM DIE FELBEGEERDE TITEL. DE VERRASSING VOOR VOLGENDE WEEK: TWEE INTERVIEWS! STAY TUNED