Skip to main content
[vc_single_image image=”35796″ img_size=”full” alignment=”center”]

Onlangs is de top 4 voor het Hotello of the Year Award 2022 bekend gemaakt. Deze vier kandidaten zijn genomineerd door vrienden/ collega´s/ familie, omdat ze échte Hotello’s zijn en omdat ze in 2021 iets moois en inspirerend hebben neergezet. En dat mag natuurlijk gevierd worden! Om ze beter te leren kennen, hebben wij elke kandidaat het hemd van het lijf gevraagd. Benieuwd naar wat zij te vertellen hadden? 

Deze week stellen wij graag aan jullie voor: Floris Licht!

VAN JONGS AF AAN

Dat Floris de hotellerie in wilde was al duidelijk toen hij een jaar of 8 was. Als kleine jongen liep Floris tijdens verjaardagen al met een notitieboekje rond om bestellingen op te nemen, drankjes uit te serveren en vroeg hij na of iedereen het naar zijn zin had. Zijn moeder was vroeger hoofd van een huishoudschool. Zorgen voor anderen en organiseren zat dus altijd al in zijn DNA.

Het was dan ook geen verrassing toen Floris besloot om zijn opleiding te starten aan de hotelschool. Hotelschool Den Haag was snel gekozen; “Ik woonde zelf in Amstelveen en het leek daarom een logische keuze. Daarnaast voelde ik me meteen erg thuis op school en op de campus”, legt hij uit.  

ORGANISATORISCH EN MENSENMENS

“Wat is tegenwoordig een echte Hotello?” Floris is de laatste tijd een aantal keer op  hotelscholen geweest en merkt dat de Hotello van tegenwoordig niet dezelfde hotello is als vroeger. “De Hotello van tegenwoordig is veel meer bezig met duurzaamheid, technologie en denkt veel kritischer over bepaalde zaken na, dan wij vroeger.” 

Maar wat maakt Floris nou een echte Hotello? Allereerst kan hij goed organiseren en vindt dit ook leuk om te doen, zowel zakelijk als voor zijn familie en vrienden. Daarnaast is hij een echt mensenmens; voelt hij vaak goed aan wat mensen willen, wat ze nodig hebben en kan hij goed observeren en analyseren. Hij is dankbaar voor zijn tijd op de hotelschool, omdat hij hier werd opgeleid in allerlei verschillende disciplines, waardoor hij nu als geen ander alle ballen in de lucht kan houden om zijn hotel succesvol te maken.

DE VROEGE DAGEN

Voordat hij bij Novotel Amsterdam Schiphol Airport begon heeft Floris 12 jaar lang voor Hilton gewerkt. In eerste instantie als Elevator Trainee in Londen en Frankfurt. Daarna werd hij Yield Manager in Hilton Frankfurt, waar hij het WK Voetbal van dichtbij meemaakte. Uiteindelijk besloot Floris samen met zijn vrouw om een verre uitstap te maken. Aan de andere kant van de wereld kon Floris aan de slag als Front Office Manager in Hilton Adelaide, waarbij zijn vrouw in datzelfde hotel een baan in Banqueting Sales wist te bemachtigen. 

Na een waanzinnige tijd in Zuid Australië gingen ze terug naar Nederland en werd Floris na een start als Commercieel Directeur bij het oude Hilton Schiphol uiteindelijk Commercieel Directeur van Hilton Nederland. Een ontzettend leuke en uitdagende baan waarin hij de commerciële activiteiten van de verschillende Hiltons in Nederland clusterde. Na deze rol koos Floris ervoor om Hotel Manager in het Hilton Munich City te worden. “Dit was een erg fijne switch, want in plaats van dat ik heel veel onderweg was en ook vaak in de file stond, had ik hier weer mijn eigen hotel, mijn eigen team en mijn eigen plek. Dat was voor mij echt een verademing”, deelt hij. “Na een fantastische tijd bij Hilton, kwam er een nieuwe uitdaging op mijn pad: ik werd gebeld door Charles van Goch, oprichter van HotelloTOP, met de informatie dat Novotel Amsterdam Schiphol Airport van de Borealis Hotel Group een nieuwe General Manager zocht, en toen ging het balletje rollen”, vulde hij aan.

EIGEN CONCEPT

Floris was tijdens zijn Executive MBA aan Nyenrode, die hij in april 2020 afsloot, al erg bezig met duurzaamheid en het Corona jaar was voor hem dé reden om een eigen concept op te starten. Het begon in november 2020 als een voorzichtig idee, maar toen in juli 2021 het project van start ging waren er al snel 10 hotels aangesloten. De naam? Hotels for Trees. 

“De trigger om stichting Hotels voor Trees echt van de grond te krijgen was een inspiratieworkshop van een lokale netwerk club, gegeven door Matthijs Bobeldijk. Deze workshop ging over het schrijven van een purpose case: dus geen plan over hoe je de wereld naar je hand kan zetten maar hoe je de wereld naar je hart kan zetten, dat vond ik erg inspirerend”, vertelt Floris. 

De methodiek van Matthijs is gebaseerd op het Business Model Canvas, maar met een duurzame insteek. Dat inspireerde Floris om na te denken over zijn eigen business. Hij was zelf altijd al verbaasd over het feit dat alle hotelkamers elke dag worden schoongemaakt, terwijl sommige gasten hier misschien helemaal geen behoefte aan hebben. Zeker in Corona tijd. Hierdoor is hij Stichting Hotels for Trees begonnen; om de keuze aan de gasten te geven of zij hun kamer willen laten schoonmaken, of in ruil hiervoor een boom planten.

Sinds 1 juli runt Floris de stichting Hotels for Trees samen met Hotello Linde Borger, die aan NHL Stenden afstudeerde en de rol van Country Manager vervuld. Hotels for Trees ondersteunt momenteel 7 projecten; 4 in Nederland en 3 in het buitenland. Deze projecten worden uitgekozen in overleg en samenspraak met bebossingspartner Trees for All, gevestigd in Utrecht.

TROTS

Vanuit zijn rol als General Manager is Floris in deze zware Corona tijd vooral erg blij dat hij nog steeds kan rekenen op de support van een stabiel hotel team. Een team dat nog steeds erg goed presteert en dit jaar zelfs de hoogste gasttevredenheid scores in de geschiedenis van het hotel zal gaan behalen. Wat hierbij erg heeft geholpen is dat zijn eigenaar Borealis ondanks de financieel zware periode erg coulant is geweest in het personeelsbeleid, hetgeen betekende dat hij van relatief weinig personeel afscheid heeft hoeven nemen.

Vanuit zijn rol bij Hotels for Trees is hij vooral trots dat het al zo goed loopt, waarbij er al veel enthousiaste hoteliers zijn aangehaakt. Verder vindt hij het super dat het op zo’n korte termijn al gelukt is de eerste hotels in het buitenland aan het partnernetwerk toe te voegen.

HOTELS FOR TREES & THE B HOUSE

Voor de komende periode wilt Floris zich vooral focussen op zijn hotel, zorgen dat het team gemotiveerd blijft, zorgen dat hij met zijn team (hopelijk) de laatste Corona loodjes doorstaat en dat de nieuwe evenementenlocatie van het hotel genaamd “The B House” succesvol in de markt komt te staan. Naast het runnen van zijn hotel wil hij samen met Linde natuurlijk ook blijven bouwen aan het succes van Hotels for Trees, zodat er voor de zomer van 2022, minstens 100 hotels aangesloten zijn!

 
WIJ DANKEN FLORIS VOOR DIT LEUKE INTERVIEW EN WENSEN HEM ONTZETTEND VEEL SUCCES MET ZIJN ONDERNEMING EN NATUURLIJK DE STRIJD OM DE HOTELLO OF THE YEAR AWARD. VOLGENDE WEEK VOLGT HET VOLGENDE INTERVIEW MET EEN GENOMINEERDE! STAY TUNED!