Skip to main content

Vandaag is World Earth Day. Duurzaamheid in de hospitality branche (en daarbuiten) niet nieuw, maar het is nog steeds een actueel thema. Het afgelopen jaar heeft bij veel mensen voor meer bewustzijn gezorgd omtrent dit thema. Zo consumeren we meer lokale producten, laten we vis en vlees wat vaker staan en produceren we minder afval. Maar wat betekent dit dan voor de horeca? Wij hebben een aantal zaken op een rij gezet:

Gezondheid krijgt prioriteit

Mensen letten bewuster op hun eetpatroon en gaan voor minder koolhydraten, vlees en zout en kiezen voor meer groenten, plantaardige opties en alcoholvrije dranken. Vooral de jongere generatie is hier mee bezig. Dit betekent ook dat de vraag naar gezonde (en vegetarische opties) zal groeien. Er hierbij neemt men geen genoegen meer met een ‘simpele salade’. Het aanbod van plantaardige gerechten wordt steeds groter en zeker in restaurants verwachten gasten gerechten van hoge kwaliteit. Dit combineren ze vervolgens graag met een alcoholvrij drankje.

Plastic is een no-go

Sinds dit jaar zijn plastic rietjes, bakjes, glazen en bestek door het verbod op wegwerp plastic niet meer toegestaan. Als het goed is heb je dus al nagedacht over alternatieven, en zo niet, dan is nu het moment om dat wel te doen! Er is tegenwoordig een ruim aanbod van 100% afbreekbare materialen, zoals suikerriet, bamboe of fsc hout.

Delivery en duurzaamheid

En hoe zit dat dan met delivery? Deze trend groeit nog steeds enorm en de verwachting is dat er meer hybride concepten zullen ontstaan met delivery als standaard. Maar dit zorgt natuurlijk ook weer voor meer verpakkingsmaterialen. Ook hier is het advies: ga voor duurzame verpakkingen. De verwachting is ook dat gasten hun bestelling steeds verder vooruit gaan plaatsen. Dit zal het voor horecazaken makkelijker maken om de verspilling lager te houden.