Skip to main content
[vc_single_image image=”35769″ img_size=”full” alignment=”right”]

Thijs Launspach is een Nederlandse auteur, psycholoog en publieke spreker. Tijdens het Future Hotello in 2020 hebben wij mogen luisteren naar zijn verhaal: Busy as F*CK, waarin hij vertelde over de effecten en gevolgen van stress en burn outs op millennials. Ook gaf hij een aantal tips om er beter mee om te kunnen gaan, zodat je meer ontspannen en gefocust weer aan de slag kunt. Wij blikken graag even met je terug op deze wijze woorden, omdat het nu misschien nog wel relevanter is dan toen.

Het hedendaagse leven is drukker dan ooit; werk wordt steeds gecompliceerder, we draaien meer overuren en de grens tussen werk en privé vervaagt steeds meer omdat we digitaal altijd bereikbaar zijn. In het privé leven ervaren veel mensen FOMO: Fear Of Missing Out. We leven op een gehaast tempo om zoveel mogelijk te kunnen doen en hebben daardoor bijna geen tijd meer om te ontspannen. De tijd die we wél overhouden, wordt gevuld door onze mobiele telefoons.  

Stress en burn-outs wordt het hoogst gemeten onder jongeren van 25 tot 35 jaar; dit komt mede omdat ze enorm hoge verwachtingen hebben van zichzelf. Ze willen aantrekkelijk, fit, succesvol (zowel financieel als sociaal) en rijk zijn. Het liefste nog allemaal direct en constant. Het wordt als ondraaglijk ervaren als ze niet aan deze enorm hoge verwachtingen van zichzelf kunnen voldoen. 

 

STRESS = PHYSICAL AND PSYCHOLOGICAL RESPONSE TO A STRESSOR

 

Maar wat is nou precies een stressor? Thijs gaf verschillende voorbeelden van dit soort zorgen, zoals gezondheid, familie, werk, geld, to-do lijsten die nooit lijken te eindigen, FOMO, relaties, een veeleisend sociaal leven en digitale apparatuur die non-stop je aandacht opeist. 

Als je je zorgen begint te maken om zo’n stressor, dan creëren bepaalde hormonen een kettingreactie waarbij adrenaline en cortisol worden aangemaakt. Je hartslag en bloeddruk gaan omhoog, spieren spannen zich aan, ademhaling wordt korter en oppervlakkiger, je begint te zweten, etc. Je lichaam wekt in feite het fight or flight instinct op; een instinct wat optreedt bij acuut gevaar.  

Omgaan met stress doe je het beste door goed te zorgen voor jezelf. Soms zijn het open deuren, maar toch doen we het lang niet altijd en dus gaf Thijs de volgende tips mee:

  • Zorgen dat je genoeg slaap krijgt (gemiddeld 7-8 uur);
  • Eet gezond en gevarieerd;
  • Kom regelmatig in beweging (sporten_;
  • Doe niet té met alcohol en drugs; teveel kan negatieve gevolgen hebben op de lange termijn;
  • Beperk je cafeïne inname. Dit tast namelijk je hormoonbalans aan;
  • Plan regelmatig wat tijd in je week in waarbij je niks doet en kunt ontspannen;
  • Doe mindfulness oefeningen (yoga, diepe meditatie);
En als dat allemaal nog niet helpt? Blijf dan vooral rustig ademhalen!