Skip to main content
[vc_single_image image=”35529″ img_size=”full” alignment=”right”]

Als er iets is wat ons als Hotello’s onderscheidt, dan is het onze natuurlijke behoefte aan het netwerken. Uit het HotelloTOP Onderzoek blijkt dat wij, meer dan anderen, de toegevoegde waarde zien in het maken van connecties op bijvoorbeeld evenementen of bij borrels. We kennen natuurlijk genoeg ultieme netwerkers, maar er is altijd ruimte om talent te blijven ontwikkelen. Wil jij nog even je geheugen opfrissen, checken of je alles al toepast of gewoon handige tips lezen? Dan ben je hier op de goede plek!  

Wanneer je net begint met netwerken

Je kunt nooit te vroeg beginnen met netwerken. Een netwerk heb je liefst al opgebouwd voordat je het nodig hebt. Ook als je nog in de studiebanken zit, of als je werk je op dit moment alles geeft wat je nodig hebt, is het toch wel handig om een eigen netwerk te hebben. Een LinkedIn studie gaf aan dat 85% van alle banen gevuld worden via netwerken, dus als je (nog) niet de tijd neemt om nieuwe mensen uit je branche te leren kennen, is de kans groot dat je waardevolle mogelijkheden mist voor andere/betere banen of nieuwe partners. 

Go live!

Tegenwoordig is het normaal geworden om online te contact te maken en te onderhouden. Toch worden de betere verbindingen tussen mensen gemaakt op live evenementen. Natuurlijk kan een live ontmoeting uitdagender zijn, omdat je sneller moet reageren, maar een live eerste indruk blijft veel langer hangen. Om een goede eerste indruk achter te laten, geef je een stevige handdruk van maximaal 3 seconden. Zorg dat je een open houding hebt en wees geïnteresseerd en eerlijk. Maar, vergeet niet om af en toe te lachen, want netwerken moet vooral ook leuk zijn en door te lachen creëer je een relaxte sfeer. Zo’n sfeer kun je ook creëren door bijvoorbeeld buiten of in een restaurant te netwerken. 

Om een gesprek aan te gaan is het handig om van tevoren te weten wat je doel is en wat je over jezelf wilt vertellen. In plaats van onzeker te zijn over je zwakke punten, belicht je je sterke punten en laat je zien dat je daar trots op bent; het is belangrijker om te laten zien wat je kunt dan wat je niet kunt. Vergeet aan het einde van een gesprek niet om de ander te bedanken voor hun tijd en informatie. Hiermee bouw je aan een oprechte en zorgzame relatie. 

Elke connectie is waardevol 

Echt netwerken gebeurt wanneer iedereen in de ruimte dezelfde waarde heeft. Daarom is het belangrijk, dat je weet wat je waarde is: Welke talenten heb je, wat zijn je sterke punten en welke vaardigheden en connecties breng je met je mee. Houd in je achterhoofd dat het er niet alleen om gaat wat jij kunt winnen, maar ook om wat jij kunt geven, nu of in de toekomst. En over de toekomst gesproken… maak niet de fout om iemand als onbelangrijk te waarderen omdat die persoon om dit moment weinig voor je kan betekenen. Iemand waarvan je denkt dat hij of zij je op dit moment niet (verder) kan helpen, kan nog steeds waardevolle connecties of kennis hebben. Als je iemand meteen afwijst, dan zou je dat nooit ontdekken. Je weet tenslotte nooit wie of wat je in de toekomst wellicht nodig hebt. 

Next level networking: “hoe kan ik jou helpen?”

Een doel tijdens een netwerkevenement kan bijvoorbeeld zijn om te ontdekken hoe je de mensen in de zaal het beste zou kunnen helpen. Vraag tijdens of aan het eind van een gesprek “Hoe kan ik jou helpen?”. Omdat het zo zelden wordt gedaan, krijg je waarschijnlijk een verbaasde blik, maar daarna zul je wel een waarderende glimlach zien. Het antwoord komt dan vaak ook later, maar op dat moment denken ze dan wel als eerste aan jou. Want: gulheid is een zeer gewaardeerde eigenschap en het is iets speciaals dat mensen van jou zullen onthouden.

Deze situatie geeft een goed voorbeeld van de ‘regel’ van wederkerigheid: geef waarde aan je netwerk, zonder iets terug te verwachten. In dit geval hoeft waarde niet in geld uitgedrukt te worden, maar in informatie, want het is niet belangrijk wat je weet, maar wie je kent. 

In de meest simpele vorm draait netwerken erom dat mensen zich graag op een gezellige manier met andere mensen omgeven, hun passies delen en in contact komen met anderen die deze passies ook hebben. Bij zulk soort gesprekken heeft de Hotello met zijn/haar sociale vaardigheden een streepje voor: het gaat om het luisteren naar de ander, het uitzoeken wat hij of zij nodig heeft en diegene vervolgens in contact brengen met de mensen waarvan je denkt ze kunnen helpen. Dit doe je niet voor je persoonlijke gewin, maar om oprechte relaties op te bouwen. Succesvolle netwerkers denken verder dan “Wat heb ik eraan?” en vragen: “Hoe kan ik helpen?”

net-‘WERKEN’: het in stand houden van je netwerk

Als een gesprek ten einde loopt, sluit dan bijvoorbeeld af met: “Als je iets nodig hebt, neem dan gerust contact met me op” – bijvoorbeeld via LinkedIn – en geef je visitekaartje. Het kan natuurlijk ook, dat jij iemand hebt beloofd om contact met hen op te nemen of hen aan iemand voor te stellen. Neem de tijd om dat te doen, beter nu dan later, omdat de kans dan groot is dat je het anders vergeet. Iedereen heeft het tegenwoordig druk met banen, gezinnen, evenementen, verplichtingen – maar het kost niet meer dan een minuut om een e-mail te sturen en twee mensen aan elkaar voor te stellen. Vanaf dat moment kunnen zij het verder oppakken. Dit soort kleine acties als twee mensen in contact brengen met elkaar kan veel voor hen betekenen en uiteindelijk iemands leven ten goede veranderen. 

Tegenwoordig ook online

Neem ook de tijd om je online zichtbaarheid op peil te houden. Dit houdt niet alleen in dat je een up-to-date profiel hebt, maar ook dat je de mensen uit je netwerk feliciteert voor hun verjaardag of met een nieuw baan. Laat van jezelf horen en deel jouw trotse momenten met je netwerk.

Intentie

Netwerken begint met intentie, maar alleen als je je intenties genoeg aandacht geeft, kun je de dingen doen die je wilt doen. Contacten onderhouden betekent actie ondernemen. En als je dan in je achterhoofd houdt dat de echte waarde van netwerken in het helpen van anderen ligt, dan kom je er snel genoeg achter dat er overal om je heen deuren open gaan.