Skip to main content
[vc_single_image image=”35537″ img_size=”full” alignment=”right”]

Het is niet nieuw dat er in de horeca een krapte is aan werknemers. Zeker nu, nadat vele horecabedrijven voor een langere periode gesloten zijn geweest. Er zijn veel vacatures die open staan. Maar waar moet je eigenlijk aan denken als je een sollicitatiebrief schrijft of een CV maakt? Hoe maak je de beste indruk tijdens een sollicitatiegesprek? Wij hebben een aantal do’s en don’t’s voor je op een rijtje gezet!

Voorbereiding

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte vacature, is het belangrijk om erover na te denken wat je doel is, wat voor welk wil je graag doen en waar? Liever een groot bedrijf of een keten, of juist een klein bedrijf? Een hele corporate- of juist een informele werkomgeving? Een bedrijf met veel of weinig structuur? You name it!

Als je dat (nog) niet zo goed kunt bepalen voor jezelf, dan kan een kleine ‘analyse’ altijd helpen: Wat zijn je karaktereigenschappen en je sterke punten? Waar wil je je in verbeteren en ook belangrijk: wat vind je niet leuk om te doen? En een belangrijke punt: hoe helpen je huidige (werk)ervaring en je vaardigheden jou in je beoogde baan?

Sollicitatiebrief

Als je een keuze gemaakt hebt voor een bepaalde functie en misschien zelfs een bedrijf, dan kun je starten met het schrijven van je sollicitatiebrief. Hierin leg je uit waarom jij graag deze functie wil hebben en waarom jij er geschikt voor bent. Keep it short and simple, wees persoonlijk en zorg dat je opvalt met je tone of voice of de opmaak van je brief. In de kern gaat het erom dat je de nadruk legt op dingen uit je CV, zoals ervaringen en eigenschappen, die aansluiten op de vacature. Dit geldt ook voor een open sollicitatie. Bovendien motiveer je waarom het bedrijf juist jou moet kiezen en welke toegevoegde waarde jij voor hen hebt. Belangrijk bij de sollicitatiebrief is om de beste versie van jezelf te promoten, maar op een eerlijke manier.

CV

Een CV prikkelt de interesse van je toekomstige werkgever. Het verschilt per persoon of ze eerste de brief of eerst het CV lezen. Zorg er dus voor dat je CV er aantrekkelijk en persoonlijk uitziet met een goed design. Qua inhoud geeft het CV een overzicht over persoons- en contactgegevens (zoals mobiel nummer, email en LinkedIn), vaardigheden, ervaringen, opleidingen en relevante interesses. 

Begin altijd met de meest relevante baan of opleiding, dit is vaak ook je meest recente baan. Noem er steeds de start- en einddatum bij en vermeld resultaten en certificaten. 

Tip: Het helpt, als iemand anders je CV of sollicitatiebrief nog een keer doorleest om eventuele typefouten en onregelmatigheden te verbeteren. 

Last but not least: Het sollicitatiegesprek 

Heb jij je potentiële nieuwe werkgever kunnen overtuigen met je brief en CV en ben je uitgenodigd voor een gesprek? Gefeliciteerd! Nu gaat het erom dat je ook een goede en persoonlijke indruk achterlaat tijdens het gesprek. Zorg dat je op tijd bent en wees voorbereid. Daarom raden wij aan om vragen voor het bedrijf te bedenken (verwachtingen en verantwoordelijkheden, of doelstellingen), MAAR! begin in je eerste gesprek nog niet over arbeidsvoorwaarden. Je krijgt zelf natuurlijk ook veel vragen, dus zorg dat je een aantal antwoorden klaar hebt. Een typische vraag gaat bijvoorbeeld over je karaktereigenschappen. Dus weet hoe je ook een minder goede eigenschap van jezelf als iets positiefs kan presenteren. 

Bovendien laat je een sterke indruk achter met een verzorgd uiterlijk, stevige (maar niet te) handdruk, oogcontact een een open lichaamshouding. 

Als het gesprek ten einde loopt en er nog niet over het verdere verloop van het proces gesproken is, wees dan niet verlegen en vraag er zelf naar! Dan weet je wanneer je een reactie mag verwachten.

Als jij al deze dingen af kunt vinken, dan ben jij goed voorbereid voor je sollicitatie! Wij wensen je in iedere geval veel succes!