Skip to main content

Even voorstellen: Maarten Baas en Floris van Wijngaarden

By 18 januari 2022News
[vc_single_image image=”35827″ img_size=”full” alignment=”center”]

Naast de Hotello of the Year, zal er dit jaar ook weer een Talent of the Year bekend gemaakt gaan worden! De Talent of the Year is een student die genomineerd is door zijn/haar school, en tijdens de halve finale is gekozen om zijn/haar school te vertegenwoordigen. De finalisten zijn nu bekend en wij zullen hen de komende tijd aan jullie voorstellen! Wie zijn ze, wat hebben ze de afgelopen tijd gedaan en wat zijn hun ambities? Lees het allemaal in onze interviews. 

Deze week het duo van NHL Stenden: Maarten Baas en Floris van Wijngaarden!

SAMENKOMST

Maarten en Floris kennen elkaar al jaren, doordat ze samen in een hockeyteam hebben gezeten én samenwerkte in het restaurant van de vader van Floris. Het contact verwaterde echter op het moment dat Floris begon met zijn studie in Leeuwarden. Nadat ook Maarten op de hotelschool in Leeuwarden terecht kwam, zijn ze elkaar weer tegengekomen en nam het contact flink toe; zo zijn ze nu huisgenoten, dispuutgenoten én vennoten. Maar hoe zijn ze op de hotelschool terecht gekomen?

Voor Maarten was de hotelschool in het begin niet direct een optie. Sterker nog, hij dacht zelf meer aan fiscaal recht in Leiden of Utrecht, net als zijn zus en vrienden. Toen hij in zijn laatste jaar gezakt was op de middelbare school ging hij nadenken over wat hij wel wilde doen, en kwam zo uit bij de hotelschool. “Ik had nog nooit van de hotelschool in Leeuwarden gehoord. Tijdens een open dag ben ik erheen gegaan en naar alle eerlijkheid stond ik niet direct te springen om in Leeuwarden te beginnen. Achteraf ben ik heel erg blij dat het allemaal zo is gelopen”, licht Maarten toe.

De keuze voor de hotelschool is bij Floris iets anders verlopen. “Mijn ouders hadden een eigen restaurant en daar ben ik in opgegroeid. In geboren zelfs! Ik ben dus altijd al bezig geweest met eten, drinken en gastvrijheid. Toen ik 15 jaar was begon ik met werken in het restaurant. Dat beviel zo goed, dat de keuze om naar de hotelschool te gaan al vroeg gemaakt was. Ik had me bij verschillende scholen ingeschreven en NHL Stenden is het uiteindelijk geworden”, legt Floris uit.

BORRELBOX

In 2020 startten de mannen met het concept ‘De Borrelbox’. Ze vertellen hoe ze op het idee zijn gekomen: “Het idee is eigenlijk ontstaan door de problematiek rondom Corona. De vader van Floris moest de deuren van hun restaurants sluiten tijdens de lockdown, waardoor hij in het begin dagelijks thuis kwam met producten die dreigde over de datum te gaan”, begint Floris. Floris kreeg het mee naar Leeuwarden, om het daar samen met zijn dispuut op te maken. “Ik vond dit ontzettend zonde”, vervolgt Floris, ¨Maarten en ik verveelden ons al snel in de eerste lockdown en wilden iets gaan doen. Toen hebben we besloten om bij lokale ondernemers langs te gaan, om te kijken of zij met dezelfde problemen zaten als mijn vader. Vervolgens zijn wij deze producten gaan overkopen en hebben we ze verwerkt in de borrelboxen. Zo genereerde de ondernemer toch een stukje omzet, werd voedselverspilling voorkomen én konden consumenten blijven genieten van de producten van hun favoriete lokale ondernemer. Op den duur lagen alle ijskasten in ons studentenhuis vol met producten en op de grond was overal houtwol te vinden, bedoeld voor de vulling van de boxen. Onze huisgenoten werden er stapelgek van.¨ lacht hij. 

“Tijdens de feestdagen liep het ook weer storm. Deze lockdown heeft ons weer veel afzet gebracht; veel online borrels, mensen kunnen niet op vakantie, etc. Het concept wordt erg gewaardeerd om zijn duurzaamheid. Het merendeel van de mensen is nieuwsgierig naar het concept, en sluit zich vervolgens aan”, vult Maarten aan. “Maar wij zien het liefst de wereld weer open gaan, want we houden er zelf ook enorm van om naar de horeca te gaan”, lacht hij. 

Hoe de toekomst van de Borrelbox eruit zal zien, weten de twee nog niet zeker. “We wachten het even af. Voorheen pakten we alles zelf in, maar Floris loopt nu stage in Amsterdam en Maarten is bezig met het afronden van zijn studie in Leeuwarden. Daarnaast hebben we allebei ook nog een sociaal leven, dus we konden dit niet alleen. De afgelopen periode hebben we een distributeur gevonden die het verzenden en verpakken voor ons heeft opgepakt. Het is in korte tijd ontzettend gegroeid. Wij focussen ons nu vooral op B2B sales en houden de voorraad op peil, maar langzaamaan zijn we toe aan een nieuwe leercurve en een nieuw concept”, leggen ze uit.

TOEKOMSTVISIE

Naast hard werken aan hun bedrijf, zijn ze in privé sferen ook druk bezig. Floris: “Over één maand ben ik klaar met mijn eindstage, daarnaast ben ik bezig met mijn scriptie. Ik ben nu heel erg aan het zoeken naar wat ik wil gaan doen in 2022.” Zijn interesses zijn gevarieerd en dat vindt hij lastig aan de hotelschool, want het is een brede opleiding. Hij wil zich komend jaar ook graag blijven ontwikkelen. “Om een globaal antwoord te geven: we zijn bezig met een nieuw concept wat enigszins maatschappelijk is. Het is allemaal onzeker in de Corona tijd, maar we gaan kijken of het gaat lukken”.   

Maarten is de afgelopen periode bezig geweest om te kijken of hij stage kan lopen bij hun eigen onderneming. Mocht dit niet lukken, dan moet hij 10 maanden stage lopen bij een ander bedrijf. “Daar kan ik natuurlijk veel van leren, maar het zou wel jammer zijn. Wij hopen namelijk dat we komend jaar samen aan ons bedrijf kunnen werken, het zou erg gaaf zijn als dat kan gaan lopen”, vertelt Maarten.

HOTELLO

Wat maakt een hotello? Een terugkerende vraag in onze interviews. “Een echte hotello wordt gekenmerkt door zijn gastvrijheid. Als je een restaurant inloopt zie je soms bepaalde mensen lopen waarvan je denkt ‘die moet hier niet werken’. Openheid en eerlijkheid, dat is belangrijk”, aldus Maarten. Dat ziet hij ook terug op zijn school. “Toen school nog open was kwam iedereen eerder naar school omdat ze willen socializen en oprecht benieuwd zijn naar hoe het met je gaat.” Naast het onderhouden van sociale contacten geven ze aan dat hard kunnen werken en hard willen werken ook erg belangrijk is. 

NHL Stenden geeft les vanuit het concept PBL: Problem Based Learning. Ze geven beide aan dat deze lessen hen hebben geholpen in het probleem aanpakken en omdraaien tot een oplossing. “Kijk maar naar de Borrelbox, dit is een concept ontstaan uit een probleem”, vult Floris aan.

VRIJE TIJD

In hun vrije tijd zijn ze vooral bezig met het dispuut LHP, dat verbonden is aan de vereniging van de hotelschool, waar Maarten en Floris samen inzitten. “We zijn met 13 jongens. In de lockdown hebben we onze eigen bar gebouwd. Het was met de maatregelen misschien nog wel gezelliger dan zonder, want nu zijn we veel vaker samen”, vertelt Maarten. 

Maarten is over het algemeen graag bezig met veel verschillende dingen. “Ontgroening voor het dispuut, sociale contacten thuis onderhouden, dingen doen met mijn familie, natuurlijk onze onderneming en ik volg nu ook een specialisatie online”, deelt hij. De specialisatie zou eigenlijk plaatsvinden in Bali, maar door de lockdown moet dit helaas vanuit thuis. ¨Mijn eerste specialisatie in Italiaanse gastronomie kon gelukkig wel (deels) doorgaan in Italië¨, vult hij aan.  

Ook Floris zit niet stil: “Ik plan altijd alles vol tot in de avonduren. Met vrienden eten, het terras opgaan, koken en creatief bezig zijn. Nu vind ik het vooral leuk om nieuwe sporten uit te proberen. Zo ben ik het afgelopen jaar gaan golfen en kitesurfen. Het gaat steeds beter, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Zo blijft de uitdaging erin zitten.”

FINALIST TALENT OF THE YEAR

Meedoen aan de Talent of the Year award had voor Maarten en Floris eigenlijk niet gehoeven. “We hadden het beide druk en we houden er niet van om in de belangstelling staan. We besloten het toch te doen en het meer te zien als een leerschool dan als een eer of een beloning voor ons werk.” Een leerschool, en eer, is het ook geworden; ze geven aan dat ze zich verder hebben ontwikkeld op o.a. het gebied van sales, pitchen voor een grote groep en netwerken.

De halve finale was eigenlijk een verrassing voor ze. “We hadden niet verwacht dat het zo serieus zou worden opgepakt”, vertelt Maarten. “We dachten dat het kleinschalig zou zijn, maar het was groter dan gedacht. We schrokken er wel van en zeiden tegen elkaar: “We kunnen het echt niet verkloten nu”, lacht hij. “Toen we eenmaal voor de groep stonden hebben we veel energie uit elkaar en uit het publiek gehaald en konden we elkaar stimuleren”, vult Floris aan.

“We hebben een top dag gehad, het was leerzaam en ontzettend leuk om te doen. We zijn heel blij dat we het gedaan hebben. Soms moet je dingen gewoon doen, hier wordt niemand slechter van”, sluiten ze hun verhaal af.

 

WIJ WILLEN MAARTEN EN FLORIS BEDANKEN VOOR DIT INSPIRERENDE INTERVIEW EN WENSEN HEN VEEL SUCCES MET HUN STUDIE, ONDERNEMING EN IN DE AFWACHTING NAAR DE BEKENDMAKING VAN DE TALENT OF THE YEAR AWARD 2022. VOLGENDE WEEK HET VOLGENDE INTERVIEW!